Ιστορία

Η ιστορία του τένις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το τένις εμφανίστηκε με τη σύγχρονή του μορφή το 1895 με την ίδρυση του πρώτου ομίλου Αντισφαίρισης στην Κέρκυρα. Στη συνέχεια ιδρύθηκαν όμιλοι και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών, στις εγκαταστάσεις του οποίου διεξήχθη η Αντισφαίριση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896.

Η Αθήνα το 1895 είχε 128.000 περίπου κατοίκους. Διέθετε μόνο χωματόδρομους και ελάχιστους δρόμους στρωμένους με σκύρο. Ο φωτισμός της πόλης γινόταν με 2.000 φανούς. Ως μεταφορικά μέσα, διέθετε τις άμαξες και τον ιπποσιδηρόδρομο (βαγόνια συρόμενα από άλογα πάνω σε ράγες). Το κέντρο της πόλης και η δυτική πλευρά της βρισκόταν σε αναστάτωση (όπως σήμερα ολόκληρο το λεκανοπέδιο), από τα έργα που γίνονταν για το σιδηρόδρομο του οποίου η γραμμή επεκτεινόταν, υπογείως, από το Θησείο στο Μοναστηράκι και από εκεί στην Ομόνοια…

Στην Αθήνα την ίδια εποχή, ελάχιστοι ήσαν οι οπαδοί του τένις. Σε χειρόγραφο του Αλέξανδρου Μερκάτη, ενός από τους πρώτους παίκτες, αναφέρεται: «…το τένις ήταν σχεδόν άγνωστον εν Ελλάδι. Ούτε εις δέκα δεν ηριθμούντο οι τότε παίκται, οι οποίοι και εθεωρούντο ως νεοτερίζοντες φρενοβλαβείς, διότι εν μέσω χειμώνος λευκά ενδεδυμένοι, ετόλμων να περιφέρονται εις τους δρόμους κρατούντες ρακέτταν…» και παρακάτω, στο ίδιο χειρόγραφο διαβάζουμε για τους ασχολούμενους με το τένις: «…ουδείς εφαίνετο πρόθυμος εις το να συνδράμη το έργον τους. Τουναντίον μάλιστα υφίσταντο και ουκ ολίγους χλευασμούς…» Πρόκειται για τους πρώτους παίκτες του τένις που αναζητούσαν κάποιο χώρο για να ασκούνται σ” αυτή την ξενόφερτη από την Αγγλία «παιδιά».

Το τένις ως άθλημα έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στην Ελλάδα. Ειδικά στις μέρες μας η δημοτικότητα του τένις αυξάνεται όλο και περισσότερο καθώς όλο και περισσότεροι σύλλογοι δημιουργούνται όπως επίσης και περισσότερα δημόσια και ιδιωτικά γήπεδα τένις.

Η ιστορία του Ομίλου Αντισφαίρισης Σαλαμίνας

oasalaminas

Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Σαλαμίνας είναι ο μοναδικός Όμιλος στην Σαλαμίνα που ανήκει στην Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (Ε.Φ.Ο.Α.) με αθλητές που μπορούν να συμμετέχουν στους επίσημους αγώνες της.

Είναι αθλητικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων παιδιών στον αθλητισμό και την προώθηση ιδεών και αξιών του αθλητισμού μέσω του τένις.

Σήμερα και μετά από πολλά χρόνια σκληρής και συντονισμένης προσπάθειας ο όμιλος είναι από τους καλύτερους και μεγαλύτερους ομίλους αντισφαίρισης στα επίπεδα της οργάνωσης αθλητικού δυναμικού, αγωνιστικών επιτυχιών, ανάπτυξης και διάδοσης του τένις σε πανελλήνια κλίμακα με λειτουργία στους τομείς:

.Της ανάπτυξης του τένις στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία

. Των σχολών εκμάθησης και εκπαίδευσης του αθλήματος

. Των αρχών και των αξιών του αθλητισμού

. Της εξέλιξης των αθλητών σε αγωνιστικά και υψηλής απόδοσης επίπεδα

Ο Όμιλος σήμερα έχει τρεις σπουδαίους προπονητές που γνωρίζουν άριστα την διδασκαλία του σύγχρονου τένις, 125 αθλητές αθλήτριες από 5 έως 18 ετών, 50 ενήλικες αθλητές και 85 μέλη.

Η αγωνιστική παρουσία του Ο.Α.Σ. στο χώρο του Ελληνικού τένις είναι σημαντικότατη και αντικατοπτρίζεται στην άνοδο της Διασυλλογικής Ομάδας Γυναικών (αποτελείται από νεανίδες 14-17 ετών) στην Α1 Εθνική κατηγορία, στην 5η θέση που κατέλαβε στο Πανελλήνιο Διασυλλογικό πρωτάθλημα του 2000 , στην κατάκτηση από αθλητές και αθλήτριες τουΟμίλου 1ων, 2ων 3ων και 4ων θέσεων σε Πανελλήνια και Ενωσιακά Πρωταθλήματα κοριτσιών κάτω των 14 ετώνκαθώς και στις 1ες, 2ες, 3ες θέσεις που έχουν καταλάβει οι Διασυλλογικές Ομάδες juniors στα αντίστοιχα Ενωσιακά Διασυλλογικά Πρωταθλήματα.

Πρέπει επίσης να τονιστεί η συμμετοχή αθλήτριας του Ο.Α.Σ. στην εθνική ομάδα κάτω των 14 ετών το 1997.

Ο Όμιλος σε όλους τους  τομείς λειτουργίας του συγκαταλέγεται στους 10 πρώτους, ανάμεσα σε 200 ομίλους που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα το 1997 με υπόδειξη της Ε.Φ.Ο.Α. επισκέφθηκε τον Ο.Α.Σ. ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη και διάδοση του τένις της Ι.Τ.F. (Διεθνής Ομοσπονδία Τένις) κύριος OLLI MAENPAA, με σκοπό την παρακολούθηση της προόδου του πρότυπου προγράμματος «MINI TENNIS», που εφαρμόζεται στον Ο.Α.Σ. για τις ηλικίες 4-7 ετών. Η κριτική του ανωτέρω αθλητικού παράγοντα ήταν λίαν εγκωμιαστική, τόσο για την Σαλαμίνα όσο και για την πατρίδα μας.

Ετησίως εκδίδεται έντυπο πρόγραμμα διάδοσης και ανάπτυξης του τένις στα δημοτικά σχολεία με όλη την διαδικασία και τα αποτελέσματα του προγράμματος ετησίως.

Ο Ο.Α.Σ. είναι ένας από τους δέκα πυρήνες πανελληνίως του αναπτυξιακού προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την ανίχνευση ταλέντων στο τένις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζουν οι:

Πρόεδρος: Χάρης Παπάζογλου

Αντιπρόεδρος: Ελευσινιώτης Γεώργιος

Γενική Γραμματέας: Μαμμή Βιβή

Ταμίας: Καραμολέγκος Ιωάννης

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Νάννος Χρήστος

Μέλος: Πεταλούδη Ελένη

Μέλος: Μίχα Δήμητρα

Μέλος: Μπινιάρη Ειρήνη

Μέλος: Καλημέρης Δημήτριος